Press

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  17/05/2018

Ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο γεγονός για τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα διεξαχθεί στην Ν. Εύβοια στο Γιαννίτσι Καρύστου στις 22-23-24 Ιουνίου 2018. Η 2η γιορτή Πολιτιστικού Τουρισμού GRecoACTE (Art and cultural tourism event) υπό τον τίτλο, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ (Πέντε χώρες + 1), ανοίγει νέες προοπτικές για το τουριστικό προϊόν βασισμένο στην σύγχρονη τέχνη και την παράδοση. Στο γεγονός συμμετέχουν 5 Μεσογειακές χώρες όπου κάθε μία είναι συσχετισμένη με ένα θεματικό πεδίο εναλλακτικού τουρισμού. ΓΑΛΛΙΑ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΘΙΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΛΓΕΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .

Η διοργάνωση της γιορτής είναι χορηγία του κέντρου τέχνης Sp VivArte και τελεί υπό την Αιγίδα των: Υπουργείο Τουρισμού, , Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Υπουργείο Πολιτισμού, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων HATTA, Ελληνοισπανικό Επιμελητήριο , Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο, Ινστιτούτο Cervantes και των Πρεσβειών, Ισπανίας και Αλγερίας. Χορηγοί και υποστηρικτές του γεγονότος είναι: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο Ευβοίας, η Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας και ο Δήμος Καρύστου. Οι δράσεις γίνονται με την συνέργια πολλών φορέων και συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Ιουνίου με μια γαστρονομική σύμπραξη Αλγερίας – Ελλάδας. Ένα επικό συμπόσιο γνωριμίας των δύο χορών που θα υποστηρίξει ο Σύλλογος Δειπνοσοφιστών των Στύρων και η Πρεσβεία της Αλγερίας. Θα διεξαχθεί σε ανοιχτό χώρο με θέα το Αιγαίο και θα συνοδεύεται από έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων και Αλγερινών φωτογράφων. Το γεύμα θα ακολουθεί ένα οινικό δρώμενο με τη συμμετοχή των Οινοποιείων Κύπρου και Ν. Ευβοίας. Μια πρωτότυπη και interactive γευσιγνωσία βασισμένη στην μυθολογία και την ιστορία, παρέα με τον Βάκχο, τις Mούσες και τις νύμφες των βουνών.

Το Σάββατο 23 Ιουνίου ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό δρώμενο που αφορά στη γέφυρα Ισπανίας – Ελλάδας είναι βασισμένο στο σπάνιο ιδίωμα επικοινωνίας με σφυρίγματα. Ο Σύλλογος ‘’Yo Silbo’’ (Las islas Canarias) και οι ‘’Απανταχού Αντιώτες’’ θα ερμηνεύσουν ποίηση Κρυστάλλη και Λόρκα αντίστοιχα γεμίζοντας με σφυρίγματα την Μεσόγειο. Η Ισπανική κιθάρα, μουσικές φωνές από την Κάρυστο και η Performer Sandra Pons Carreras θα κάνουν την διερμηνεία του ιδιώματος στο κοινό με ήχους και χρώματα.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου οι γέφυρες Γαλλίας – Καρύστου και Ιταλίας – Αλιβερίου θα πλαισιώσουν τις οικοτουριστικές και οικολογικές δράσεις της γιορτής. Η τεχνική της ξερολιθιάς, τα κάστρα της Οξυτανικής Περιφέρειας στην Ν. Γαλλία και τα Δρακόσπιτα της Ν. Ευβοίας θα παρουσιαστούν στο Vivarte Gallery με μια έκθεση φωτογραφιών και σχεδίων. Θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τον περιπατητικό τουρισμό εξερεύνησης των θρύλων και των χαλασμάτων. Η γιορτή θα κλείσει με ένα φεστιβαλικό πρόγραμμα ανταλλαγής σπόρων από τις εναλλακτικές ομάδες Πελίτι Ευβοίας και ομάδας αλληλεγγύης Αλιβερίου . Ο ιππικός Σύλλογος Φίλλιποι θα αναπαριστά στο art garden το παραδοσιακό όργωμα απεικονίζοντας συγχρόνως μια εικαστική χάραξη land art στο τοπίο. Η 2η GrecoActe έχει σαν στόχο να εδραιώσει μία νέα αντίληψη στον ορισμό του πολιτιστικού τουρισμού. Να αναβαθμίσει τον ρόλο του περιηγητή από παθητικό τουρίστα σε ταξιδιώτη νέων βιωματικών εμπειριών και ανταλλαγής ιδεών. Να καθιερώσει στο τουριστικό γίγνεσθαι μία ετήσια διεθνή γιορτή συνάντησης δικτύων με κοινό ενδιαφέρον την τέχνη, την φύση και την παράδοση.